TAHAN OLLA VIHANE NAINE! Grete Kaio: muidu kaotame me selle naiivsuse, mis laseb uskuda paremasse homsesse

Grete Kaio, Õhtulehe suvereporter, ajakirjandustudeng, 1. august 2024

Mulle meeldivad tugevad naised. Tahan neid õhtuti enda unenägudesse loengut pidama sellest, kuidas homme mitte üle keeda. Ma tahan neid enda pähe konfliktsete vestluste keskel ja et nad oleksid osa minust. Tahan olla, saada ja jääda tugevaks naiseks.

Olla tugev naine tähendab justkui olla vihane naine. Emotsionaalselt üles köetud, liiga palju – usun, et enamus naisi, kes neid lauseid loevad noogutavad ja nõustuvad mõrumagusalt. See ei tähenda, et mehed oleksid pahad, et naised oleksid ühiskonnas täielikult maha surutud, aga 20ndate alguses oleva noore naisena maailma vaadates näen ootuseid, mille täitmiseks pole mul tööriistu. Ma ei oska olla ühiskondlikult kasulik objekt, ma kardan olla liiga vähe ja saada liiga paljuks, justkui ei täidaks ma enda funktsiooni. Või kas see nii tunduma peaks?

Ma olen nõus proovima. Proovima saada tugevaks naiseks. Naiseks, kes noogutab ja suudab minema kõndida. Naiseks, kes ei ähvarda kolm korda, enne kui ta päriselt uksest välja astub. Naiseks, kes on eeskujuks noortele tüdrukutele, kes samamoodi tunnevad, et nad ei oska. Naiseks, kes teab rohkem, kui välja ütleb. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?