Madis Mihkelsi esimene treener enne olümpia grupisõitu: mina ootan küll esikümnekohta – ja Madis võib üllatada ka!

Kaspar Koort, 1. august 2024

Maanteeratturite grupisõit on kahtlemata üks olümpiaprogrammi kõrghetki – seda enam Prantsusmaal, kus rattasport on niigi erilises staatuses. Eeloleval laupäeval asub 273 km pikkusel rajal pedaale litsuma ka Eesti noor äss Madis Mihkels (21), kelle esimene treener Caspar Austa usub, et õnnestumise korral võiks noormees esikümnes lõpetada.

Tasub tähele panna, et Pariisi olümpia grupisõit saab oma dünaamikalt olema midagi hoopis muud kui sõidud velotuuridel või ühepäevasõitudel, kus ühe mehe kõrge koha nimel rügavad tööd viis-kuus ratturit. Pariisis saavad vaid viis koondist (Belgia, Prantsusmaa, Suurbritannia, Taani, Sloveenia) välja panna maksimaalselt lubatud neli ratturit, sarnaselt Mihelsile peavad üksinda rabama aga veel 32 riigi sportlased.

„Eks see on ikka keeruline,“ tõdeb endine tipprattur Caspar Austa, et ilma tiimikaaslaste abita sõitmine on paras katsumus. „Peab silmad lahti hoidma, õigete meeste taga istuma. Oled nagu üksik hunt keset karja, pead kogu aeg olema hästi valvel. Kuid et ka kõige suuremad koondised on vaid neljaliikmelised, siis see sõit tuleb ilmselt hoopis teistsugune, kui sileda maa grupisõidud aastaid tagasi, kus Itaalia rong vedas lihtsalt Mario Cipollini võidule ja tema sai teha ainult finišit (viide 2002. a MMile – toim). Sellist tiimitööd kindlasti ei tule. Vabalt võib juhtuda, et sõidu alguses läheb mingi seltskond peagrupist ära ja jääbki ette.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?