MÕJUAGENTIDE VÄLIMÄÄRAJA | Oleg Samorodni: vene propagandat aitavad levitada just need kangelased

Oleg Samorodni, publitsist , 31. juuli 2024

Viimasel ajal on Eestis üsna palju välja ilmunud nn „kasulikke idioote“. Nii nimetatakse tegelasi, kes töötavad Vene riigi või Kremli propaganda huvides, mis on tegelikult sama asi. Samal ajal teevad nad näo, et nad ei tea, mida nad teevad. Tegelikult saavad nad kõigest suurepäraselt aru. Nad ei ole ju meditsiinilises mõttes idioodid. See tähendab, isikud, kes ei suuda mõista põhilisi põhjus-tagajärg seoseid. 

Sellele järeldusele jõudsin pärast kolme tegelase avalikku tegevust analüüsides. Ma ei hakka neid nimetama, et see ei tunduks mingi isikliku rünnakuna. Pealegi ei oma perekonnanimed sel juhul põhimõttelist tähtsust. Need on pigem spekulatiivsed persoonid. Oluline on tuvastada trend. Kuigi vene propagandistid eelistavad muidugi oma klientide seas eesti perekonna- ja eesnimedega inimesi. Et olla veenvamad. Et Kremli propaganda tarbijad nii Venemaal kui ka teistes riikides reageeriksid umbes nii: noh, et kui eestlased seda ütlevad, siis see on kindlasti tõsi.

Meie kolm „kangelast“ tegutsevad kolmes olulises ühiskonnaelu sfäärist. Need on ajakirjandus, poliitika ning teaduslike ekspertiiside ja hinnangute valdkond. Lisan, et igasugused analoogiad ja kokkusattumused konkreetsete inimestega on juhuslikud.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?