MINEVIKUST TULEB ÕPPIDA! Jaanus Riimets: natsism ja kommunism pole kuhugi päriselt kadunud, lisaks on turule tulnud islamiäärmuslus

Jaanus Riimets, 23. august 2024

Nüüd saab siis juba 85 aastat päevast, mil kõige kurjuse esindajad Molotov ja Ribbendropp sõlmisid julma lepingu, mis meie väiksele rahvale tõi lausa pöördumatuid kannatusi. Ja mitte ainult meile. Kogu maailm kannatas, kaasa arvatud julmurite endi alamad.

Dresden pommitati lõpuks puruks, Leningrad nälgis blokaadis. Ja ainult sellepärast, et päris paljudele inimestele tundus kohane mistahes meetoditega muuta seda maailma ja nende riiki kuidagi meelepärasemaks. Taustal olid nii poliitilised (riikide laienemised) , majanduslikud (tooraine- ja toidupuudus) ja eelkõige ideoloogilised (paljude sisemine vajadus totalitaarse ja võimalikult rahvapärase ideoloogia järele) probleemid, mis lõpuks kulmineerus pea täieliku hävinguga nii neile endile kui suurte kaotustega kõigile maailma rahvastele.

Suur Eesti poeet kirjutas sõjalõpuaastal juba kodumaalt ära olles, et need koletised tulid „kui vargad pulma“. Tõepoolest on see tabav väljend jõhkardite ja nende pooldajate kohta ja seda ka tänapäeval. Sest sellised ideoloogiad nagu natsionaalsotsialism ja kommunism pole kuhugi päriselt kadunud ja lisaks on n-ö turule tulnud näiteks islami äärmuslus, mis oma antisemiitlike ja inimvaenulike põhimõtetega ohustab suurt osa maailmast. Ja ajatollade moodi ei taha olla sugugi ainult mošeedes viibima harjunud kohutavate väärtushinnangute kujundajad.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?