KAART | RANITSATOETUSTE REEGLID: kus saab rohkem? Kes jääb ilma? Kas jõuad veel lapse õigesse valda sisse kirjutada?

Priit Pärnapuu, 23. august 2024

Õhtuleht kandis kaardile niinimetatud ranitsatoetused, mida kohalikud omavalitsused maksavad esimesse klassi minevatele lastele. Vaata kaardilt järele nii toetuse suurus kui ka selle täpsemad tingimused.

Ühtset reeglistikku ranitsatoetuse maksmiseks ei ole. Iga omavalitsus kehtestab ise, kas, kellele ja kui palju maksab. Valdavalt on toetus moel või teisel olemas, üksnes Saku vallal puudub üleüldine toetus kooliteed alustavatele lastele. Toetust saavad seal taotleda üksnes madala sissetulekuga pered ning kolme- ja enamalapselised pered.

Paljud omavalitsused on seadnud tingimusi elukohale või koolile − toetust saavad ainult need, kes on valda või linna sisse kirjutatud või kes astuvad kindlasse kooli. Seejuures tuleb omavalitsuse hingekirjas olla kindlal kuupäeval või kindlast kuupäevast alates. Viimase minuti elukohavahetus võib tähendada, et laps koolialguse toetust ei saa. Samuti võivad toetusest ilma jääda need, kellel on kohaliku omavalitsuse ees võlgnevusi − näiteks on jäänud lasteaiaarved õigel ajal maksmata.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?