KUHU KÄRPEKIRVES LANGEB? Riik tahab paremal järjel peredelt lapsetoetused ära võtta

Vahur Koorits, 2. oktoober 2024

Täiesti tavalised keskklassi pered võivad mõne aasta pärast oma üllatuseks saada teada, et nad on „rikkad“ ning „ei vaja“ lapsetoetusi.

Aastal 2028 on riigil kavas vajaduspõhiste lapsetoetuste nime all laste arvelt kokku hoida 100 miljonit eurot aastas. See tähendab, et kõrgema sissetulekuga lastega peredelt võetakse lastetoetus ära. Ent see punane joon, kust alates on inimene „rikas“ ja lastetoetust enam „ei vaja“, tuleb üsna madalale.

Ainus kindel number selle kõige juures on riigieelarvesse kirjutatud kärpesoov 100 miljonit. Lastetoetuste maksmiseks on järgmise aasta eelarves 424 miljonit eurot. Lastetoetused pole indekseeritud ega kasva seega automaatselt. Laste arv langeb, järelikult langeb lähiaastatel ka lastetoetuste kulu. Seega võime eeldada, et aastal 2028 on vaja lastetoetuste mahust kärpida maha veerand. Kuna kärpida pole kavas kõigilt, vaid üksnes vajaduspõhiselt jõukamatelt, sest neil „pole seda vaja“, siis lähtume lihtsast eeldusest, et lastega perede kõige jõukamalt veerandilt kärbitakse lastetoetus ära. Kust jookseb siis see punane joon, kust rohkem teenides enam lastetoetust ei saa?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?