JUHTKIRI | Tähtsuse küsimus. Kas meile ikka on sündimus endiselt oluline?

Ohtuleht.ee, 2. oktoober 2024

Plaanitavad vajaduspõhised lastetoetuste kärpedki kipuvad vägisi sellesügisest kalambuuri „keskklass on varsti surnuks maksustatud“ otsapidi täide viima. Nii mõnigi riigi keskmisest palgast (2007 eurot, mediaanpalk 1641 eurot) vähem teeniv pere võib tulevikus avastada, et on lastetoetuste jaoks liiga rikkaks osutunud.

Õhtuleht kirjutab, et aastaks 2028 plaanitud kava kohaselt võib toetusteta hakkamasaamiseks piisavalt rikkaks osutuda juba kahe lapsega pere, kus mõlemad vanemad teenivad kuus vähemalt 1700 eurot brutopalka. Tõsi, praegu puudutab see neid, kes on elanikkonna palgataseme ülemise veerandi seas ja nelja aasta pärast võivad palgad märksa kõrgemad olla, kuid kainestav on seegi. Ka meie n-ö jõukam osa elanikkonnast on ju tegelikult üsna vaene.

Muu hulgas tähendab see praegu, et nii mõnigi päästja, õpetaja ja kultuuritöötaja on ootamatult rikkaks kuulutatud. Ka näiteks möödunud nädalal Stenbocki maja ehk valitsuse ees meelt avaldanud näitlejad, kelle keskmine palk olla just 1700 eurot, mõnel juures ka lisatasud. Nagu on kombeks öelda – elamiseks vähe, suremiseks palju. Seda vist nimetataksegi mängu iluks.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?