Eesti digitiiger pole valmis jooksma julgeolekumaksu nimel

Toimetas Marvel Riik, 11. oktoober 2024

Raskel kärpeajal on valitsusliikmed korduvalt esinenud sõnumitega, et kulud-palgad-kollektiiv ei tohi suureneda, vastupidi. Sotsiaalkindlustusamet aga sattus sundolukorda: raha on juurde vaja.

Septembri lõpus kiitis valitsus heaks julgeolekumaksu seaduse eelnõu, mis ei läbinud tavapärast kooskõlastusringi. Nüüdseks on sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo saanud mahti pabereid täpsemalt uurida ning avastatud, et tulevase ajutise uue maksusüsteemi haldamine vajab lisaraha.

„Eelnõu rakendamisega kaasnevad sotsiaalkindlusametile (SKA) suuremahulised infosüsteemide arenduskulud tunduvalt laiemas mahus kui eelnõus toodud,“ sedastas Riisalo rahandusminister Jürgen Ligile, kuidas nn julgeolekumaksuga pole ära markeeritud kõiki kaasnevaid mõjusid. „Julgeolekumaks on tugevalt seotud tulumaksuga maksustamise põhimõtetega, kuid SKA teenuste vaates on tulumaksuga maksustatavaid hüvitisi oluliselt rohkem kui vaid pensionid, nt ka vanemahüvitis ja kahjuhüvitis. Eelnõu puudutab lisaks ka tervisekassa ja töötukassa makstavaid tulumaksuga maksustatavaid hüvitisi, mille mõju samuti hindamist vajab.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?