„Kas eestlased on mõistuse kaotanud?“ TPI tudengite prohvetliku sõnumiga voodilina jõudis lõpuks spordimuuseumisse

Kaspar Koort, 11. oktoober 2024

Eelmisel reedel jõudis Eesti spordi- ja olümpiamuuseumisse üks väga eriline voodilina. Eriliseks ei tee seda küll asjaolu, et sellel oleks kunagi väsimust välja puhanud keegi meie suurtest spordiheerostest, vaid hoopis linale punaste tähtedega kirjutatud ja peagi prohvetlikuks osutunud sõnum.

Et Erki Jaansonist, Jaanus Kerikust ja Hendrek Kelderist koosnenud delegatsioon saabus Tartusse lina üle andma just nimelt 4. oktoobril, polnud sugugi juhuslik. Nimelt möödus sel päeval 36 aastat Tallinnas Raekoja platsil peetud Souli olümpiasangarite vastuvõtust ning seal olidki toonases Tallina Polütehnilises Instituudis (TPI) õppinud tudengid oma loosungi sõnumiga „Eesti ISE Barcelonasse“ lahti rullinud.

1980. aastate lõpp oli Eestisse toonud küll muutuste tuuled, peeti öölaulupidusid ja otsiti välja sinimustvalged lipud, kuid ei tasu unustada, et endiselt oldi siiski osa Nõukogude Liidust. Mis tähendas ka seda, et rahvusvahelistel spordivõistlustel said meie parimad atleedid käia ikkagi vaid NSVL koondise koosseisus ning oma rahvusesindusega kusagile minemine võis tunduda sel ajal veel tõelise utoopiana.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?