KAS TULEKUL ON UUED MAKSUD? Valitsus otsib tikutulega riigi rahakotti lisaeurosid

Marvel Riik, 16. september 2023

Juba aprillis teatas Eesti 200 värske valitsusdelegatsiooni juht Margus Tsahkna, et riigieelarvet ootavad ees jõhkrad kärped: varasemate valitsuste priiskamisajad on läbi. Kärbete kõrval otsib valitsus uusi tuluallikaid, et lappida paratamatut lõhet.

Terviseminister Riina Sikkut rääkis Õhtulehele, et riigieelarve olukorra teeb raskeks pikaajaline trend: kulud kasvavad (tulenevalt muuhulgas rahvastiku profiilist) ja tulud ei tule järgi, sh langeb järgnevatel aastatel maksukoormus. „Pikas plaanis on vajalik see lõhe kinni panna. Eraldi küsimus on järgmise aasta eelarve, kus tuleb kõik euro pealt klappima saada ja 3% [SKP suhtes] puudujäägi kriteeriumi sisse mahtuda,“ selgitas Sikkut, kuidas valitsus maadleb Vihula mõisas korraga lühi- ja pikaajalise riigieelarve vaatega.

Alates neljapäevast on valitsuseliikmed istunud Vihula mõisas, et leppida kokku järgmise aasta eelarve. Üldjuhul on kahepäevane üritus päädinud sellega, et valitsusesindajad tulevad avalikkuse ette, et rääkida oma poliitilistest võitudest, seda nii valitsuse- kui ka erakonnatasandil. Ent seekord kipub stsenaarium teistmoodi lahti rulluma.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?