ÕL ROOTSIS | VIDEO, GALERII JA REPORTAAŽ | Carl Gustafil täitus pool sajandit troonil. Kuningapere austaja: las valitseb, siis Victoria saabki perele pühenduda!

Geidi Raud, Stockholm, Fotod: Mari Luud, 16. september 2023

„Saime lihtsalt juhuslikult teada, et täna on siinse kuninga troonijuubel, eile üks naine ajas meile linnas pada ja ütles, et reedel on kuninga enda juubel. Õnneks saime õige informatsiooni,“ jutustab austaallane Gregory, kes naisega Skandinaavias reisib ja läbi õnne ka Rootsi kuningliku pere oma silmaga ära näeb. 15. septembril täitub 50 aastat päevast, mil 27aastane kroonprints Carl Gustaf oma vanaisa Gustaf VI Adolfi surma järel troonile tõusis.

Neljapäeva hilisõhtul on Stockholmi vanalinn peaaegu inimtühi, mis siis, et kümned ja kümned sooja valgust kiirguvad tulukesed nii kutsuvalt sinna kondama kutsuvad. Kuningliku palee ees on väljas fotonäitus Carl Gustafi pool sajandit kestnud valitsemisajast.

Piltidel on nii välisvisiidid, kõnepidamised kui ka kaunid perekondlikud hetked. Südaöö paiku imetleb fotosid vaid üks inglise keeles kõnelev paarike. Nad vaatavad parasjagu suurt värvikirevat fotot kroonprintsess Victoria esimese lapse – printsess Estelle'i – ristimiselt. „Victoria on nii sõbralik ja tore, temas pole kübetki arrogantsust,“ selgitab 30ndates naine oma kaaslasele.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?