VIDEOD | SELGUS MAJAS! Parvlaeva Estonia pardaauk ei tekkinud kokkupõrkest allveelaevaga

Marvel Riik, 23. september 2023

Alates 2022. aasta septembrist on Tallinna tehnikaülikoolis modelleeritud parvlaeva Estonia põhjakontakti, et saada vastus küsimusele, kas vrakilt leitud augud on tekkinud kokkupõrkest merepõhjaga. Tulemused näitavad, et see stsenaarium on väga tõenäoline.

„Materjali purunemiseks või laeva põhjaminemiseks ja põhjas vigastuste saamiseks ei ole alati vaja mingeid vandenõusid,“ ütles Tallinna tehnikaülikooli vanemteadur ja laevaehituse doktor Kristjan Tabri parvlaeva Estonia värskeima uuringu kohta. Uuringu ühe põhiautorina vaatles Tabri koos kolleegidega matemaatiliselt, kuidas parvlaev Estonia põrkas kokku merepõhjaga. Neljapäeval tutvustati uuringutulemusi ning need ütlevad, et suurt sensatsiooni tekitanud augud parvlaevas on tekkinud ikkagi kokkupõrkest merepõhjaga, mitte muul viisil, nagu näiteks kokkupõrkest allveelaevaga.

Tabri tutvustas uuringu samme ja selle tulemusi detailselt, juhtides seejuures tähelepanu, et tulemusi saab käsitleda kokkuvõttes ikkagi tõenäoliselt. Teadur selgitas seda nii, et laias pildil kattuvad vraki vigastused merepõhjaga, kitsamalt ja lokaalsemalt vaadates on kattuvus aga väiksem.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?