SÕJAKOKKUVÕTE | Vene laevastiku Musta mere peastaap sai pihta

Ohtuleht.ee, 23. september 2023

Vene Musta mere laevastiku peakorter Sevastopolis sai raketiga pihta. Pärast tabamust puhkes staabis tulekahju, millest levisid ühismeedias ka pildid ja videod.

  • Okupantide sõnul tulistasid nad kõik Ukraina raketid alla ja staabihoone sai selle käigus kannatada – kuid mitte pihta. Päeva jooksul tehtud piltidel näeb hoone, tõsi küll, üsna pihtasaanud välja. Vene kaitseministeeriumi esialgse teate kohaselt olevat üks sõdur hukkunud, siis parandas ministeerium teadet ja ütles, et sõdur on kadunud, mitte surnud. Okupandid sulgesid ligipääsu Sevastopoli keskusesse ja käskisid elanikel kodus püsida. Väidetavalt tabas Krimmi poolsaart reedel ka suur küberrünnak. Kiiev ei kommenteerinud, et oleks selles osaline olnud.

  • Eesti kaitseväe luurekeskuse ülema kolonel Ants Kiviselja sõnul on Vene sõjavägi oma isikkoosseisu viimase vindini ära kurnanud. Ukraina üksused peavad lahinguid Vene vägedega Novoprokopivka ja Verbove asulate lähistel. Vene relvajõud on toonud täienduseks üksusi teistest rindelõikudest, eelkõige nn eliitüksusi ja mõned Spetsnazi üksused. Need on ümber rühmitumas, et peatada ukrainlaste liikumine Melitopoli suunal. „Eliitüksuste liigutamine sinna suunda ilmestab hästi olukorda, et Vene relvajõudude juhtkond on aru saanud Ukraina pealetungi taktikalise edu võimalusest seal piirkonnas,“ märkis Kiviselg. „Tõenäoliselt sunnib olukord Venemaad võtma suuremaid riske ka õhuväe kasutamiseks lahingutsoonis ning kompenseerima ebaedu intensiivsema kaugtule kasutamisega.“ Sellist edu, millega Ukraina suudaks Krimmi maismaakoridori täielikult läbi lõigata, on koloneli sõnul siiski lähiajal keeruline saavutada.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?