RESTORANIÕHTUD JA SOOJAMAAREISID JÄÄVAD ÄRA? Enneolematult suureks paisunud laenumaksed sunnivad kasinamalt läbi ajama

Liina Hallik, 14. oktoober 2023

Ehkki intressimäärade kiire tõus on Eesti majapidamiste intressikulu kahekordistanud ning tõstnud nii mõnegi leibkonna laenumakset mitmesaja euro võrra, on kodulaenu tagasimaksetega probleeme haruharva. Jännis on vaid 0,2 protsenti laenajatest, mis on ajalooliselt väga madal tase.

Intressimäärad on olnud langustrendis umbes 40 aastat – see on pikem ajavahemik kui iseseisvuse taastanud Eesti panganduse ajalugu, kirjutab LHV kaasasutaja Andres Viisemann. Seni, kuni intressimäärad langesid, ei mõelnud riskile – intressimäärade võimalikule tõusule – peaaegu keegi. Ja kui need järsku kerkisid, loodeti, et ega need pikalt ja väga palju ei tõuse.

Enne intressitõuse olid laenud Eestis odavamad kui euroalal keskmiselt. Nüüd on intressimäärade kiire tõus Eesti majapidamiste intressikulu aastaga kahekordistanud, tõstes selle 800 miljoni euroni, nähtub Eesti Panga majandusprognoosist. Tõus on olnud nii ettevõtetele kui ka kodumajapidamistele väga järsk, möönab keskpanga president Madis Müller. Kui aasta eest oli tagatisega uue eluasemelaenu keskmine intressimäär Eestis 2,7 protsenti, siis tänavu augustis on see kerkinud 5,58 protsendini.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?