NAISTE LAHING: Jüri Arraku viimseks puhkepaigaks sai Rahumäe asemel Metsakalmistu

Jaanus Kulli, 14. oktoober 2023

„Nii nagu kiviristile on kirjutatud: „Jüri Arraku pere“. Ja nagu ma olen vahel öelnud, et kohtumiseni,“ on kunstnik Jüri Arraku viimased sõnad 2007. aastal valminud dokfimis „Jüri Arrak ja kivine rist“. Ilmselge vihje, et aasta tagasi igavikku lahkunud kunstnik soovis ka ise saada kunagi maetud oma kiviristi alla. Ometi see 16 aasta tagune soov ei täitunud.

„See kivirist, mis on minu elu üks paremaid töid, on nüüd siin Rahumäel, krundil, kuhu on maetud minu poeg Jaan (09.06.1966–14.05.2006),“ sõnab kunstnik Jüri Arrak langetatud päi Rahumäe kalmistul Eve Esteri ja Tõnu Aru 2007. aastal valminud dokfilmi „Jüri Arrak ja kivine rist“ lõpukaadris. Mõni hetk pärast pea elusuuruse kiviristi paigutamist Jüri Arraku perekonna rahulale.

„Nii et Jaan on siis sellel krundil esimene ja puhaku ta siin rahus. Aga siin on kuus kohta, nii et siia tulevad siis ka minu pere ülejäänud liikmed. Nii nagu kiviristile on kirjutatud: „Jüri Arraku pere“. Ja nagu ma olen vahel öelnud, et kohtumiseni,“ on filmis Jüri viimased sõnad. Ilmselge vihje, et kunstnik soovib ka ise saada kunagi maetud oma kiviristi alla.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?