Konnamürki ja kärbseseent ei tohigi enam soovitada? Uus seadus plaanib ohtlikule libameditsiinile päitsed pähe panna

Sirje Maasikamäe, 5. oktoober 2023

Kui uus rahvatervishoiu seadus kinnitatakse, siis ei tohi enam soovitada mõne tervisehäda raviks näiteks konnamürki, kärbseseent ja MMSi. Uus seadus plaanib panna piiri tervistkahjustava libameditsiini vohamisele.

Sotsiaalministeerium saadab lähinädalatel kooskõlastusringile uue rahvatervishoiu seaduse eelnõu, mis hakkab asendama senist 1995. aastast kehtinud rahvatervise seadust. Muu hulgas ajakohastatakse ja täiendatakse nõudeid ja piiranguid tervise kaitseks, mida märkis kõige suurema uuendusena ka terviseminister Riina Sikkut. „See on põhimõtteline muutus libameditsiini või ebaraviga tegelemisel Eestis.”

Eelnõus on kirjas, et inimesi ei tohi kutsuda üles tarvitama taimi ja loomi, aga ka kemikaale, mis on ohtlikud ja mürgised. Üleskutsed on keelatud ka ühismeedias. Mürgised on näiteks konnamürk, kärbseseened ja MMS. Kui tegemist on tervisele ohtliku ainega, on terviseametil õigus alustada järelevalvet. Seni on olnud nende ainete soovitajatel võimalus viidata, et keegi pole neid ju keelanud.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?