SÕJAKOKKUVÕTE | Armeenia on valmis Putinit vahistama

Ohtuleht.ee, 5. oktoober 2023

Armeenia parlament võttis vastu sümboolse tähtsusega otsuse, ehkki Kremlis tekitas see pahameelt.

  • Venemaa kohus mõistis kolmapäeval tagaselja kaheksaks ja pooleks aastaks vangi endise riigitelevisiooni ajakirjaniku Marina Ovsjannikova, kes tungis uudistesaatesse protestiplakatiga „Lõpetage sõda“ ja „Nad valetavad sulle“. Ovsjannikova aktsiooni ja vaadetesse on suhtutud teatava skepsisega, ukrainlased teda tingimata ei usalda. Praegu viibib ta Saksamaal.

  • Samal ajal on kadunud Ukraina ajakirjanik Viktoria Roštšõna, kes tegi reportaaže Ukraina okupeeritud aladelt. Temast pole kuulda olnud juba kaks kuud. Okupandid on teda varem mitu korda vahistanud.

  • Leedu avas koridori Ukraina teravilja transiidiks Baltikumi sadamatesse, teatas Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis.

  • Ukraina väljaanne Kyiv Independent avaldas pika artikli, milles kirjutab, kuidas Eestis registreeritud krüptofirmad aitavad Vene sõjamasinat rahaga õlitada. Muu hulgas avastasid reporterid eri riikidest ka seose ühe Eestis baseeruva krüptoettevõtte ning Venemaa suurima panga Sberbanki vahel. Eestist osalesid uurimises Delfi ajakirjanikud.

  • Hoolimata Moskva kurjadest ähvardustest ratifitseeris vana liitlase Armeenia parlament nn Rooma statuudi. See tähendab, et riik liitub rahvusvahelise kriminaalkohtuga (ICC). Mäletatavasti on ICC kaudu tagaotsitav ei keegi muu kui idanaabrite diktaator Vladimir Putin. ICC haldusalasse kuuluvatel riikidel on kohustus tagaotsitav arreteerida, kui too peaks riigi pinnal välja ilmuma. Armeenia president peab otsuse veel heaks kiitma.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?