JÕHKER RÜNNAK HARKU METSAS: kas sajandi alguses tegutsenud sarivägistaja Rätimees on tõesti tagasi?

Kristjan Väli, 7. oktoober 2023

„Rääkisin ja karjusin, aga tema ei vastanud. Tal oli plaan, ta ründas. Ta oli nagu loom,“ meenutab naine, kes aastate eest jooksurajal rünnaku ohvriks langes. Kui ta kuulis tänavusest vägistamisjuhtumist Harku metsas, tundis ta kirjelduse järgi mehe kohe ära. Ka politsei uurib versiooni, et 2000. aastate alguses tegutsenud vägistaja on taas aktiveerunud.

Politsei ajab eriti võika kurjategija jälgi. Ühe versiooni järgi jahtis sama mees pealinna jooksuradadel naisi juba 2000. aastate algul. Toona pandi talle politseinike seas isegi hüüdnimi Rätikupea või Rätimees , mis viitas mehele omasele ja silmapaistvale peakattele. Ehkki rätimehel oli aastatel 2004–2012 ühtekokku 17 ohvrit, ei õnnestunud politseil teda tabada. Augustikuine rünnak tekitab küsimuse: kas kunagine kurjategija on aastatepikkusest varjusurmast välja ilmunud?

Vägistamisjuhtumid, kus ohver on juhuslik ja kurjategija teda avalikus kohas – metsas, jooksurajal, pargis – nii-öelda jahib, on Eestis pigem erandlikud, kaks-kolm aastas. Ka selliste juhtumite lahendamine käib politseil (üldjuhul) kiirelt. Kui tänavu kevadel rünnati Põhja-Tallinnas kortermaja keldris naist, õnnestus politseil kurjategija tabada mõne päeva jooksul. Olulist rolli mängisid seal laekunud vihjed.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?