Pensionisüsteemi hoiab üleval muldvana programm, mida keegi ei julge näppida

Marvel Riik, 7. august 2024

Eesti üks tähtsamaid IT-süsteeme on sotsiaalkaitse infosüsteem ehk SKAIS. 2000. aastal käivitatud programmi ei julge keegi uuendada, sest kui seal midagi juhtub, kukub pensionisüsteem kokku ja suured ülemused kaotavad tõenäoliselt töö.

„Kui meil oleks inimesi, kelle tööpäev lõppeks ametliku aja järgi, oleks meil probleeme ja pahaseid kliente väga palju,“ räägib sotsiaalkindlustusameti (SKA) arenduste osakonna juhataja Kristina Pähkel pensionite arvutamise ja väljamaksmise värvikirevast ja detailirohkest maailmast. Pension on katusmõiste eriliigilistele hüvitistele ja toetustele nagu riiklik pension (284 281 saajat) ja ennetähtaegne vanaduspension (28 835 saajat). Pensionitele lisaks makstakse toetusi nagu represseeritu toetus (7753 saajat). „Usun, et iga menetleja teeb oma tööd südamega, et pension saaks määratud,“ ütleb Pähkel.

Kõik nii ei arva. Kevadel lahvatas väike skandaal, kui SKAst lekkis peadirektori Maret Maripuu kiri, kus räägiti valikutest seoses valitsuse kärpeotsustega. Kui valitsus nägi ette raha kokku hoida vaid töö- ja majanduskulude pealt, siis Maripuu kirjeldusel puudutavad kärped ka teenuseid. SKAs hinnati Maripuu ausust, kuid juhtivpoliitikud said kurjaks ja asusid vasturünnakule: kärpida võiks hoopis Maripuu palka! Poliittasandil lepiti ju kokku, et kärpeid ei tehta teenustelt – valijad pahandavad!

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?