FILMIARVUSTUS | Kannatusi mitmeks eluks. „Tormisaare Maija“ on igas mõttes kaunilt kokku pandud film

Raiko Puust, 7. august 2024

„Tormisaare Maija“, tuntud ka kui „Stormskärs Maja“ või „Myrskyluodon Maija“ (heal lapsel mitu nime), on 2024. aasta Soome suurfilm, mille lavastajaks ja stsenaristiks on Tiina Lymi. See põhineb Soome-Rootsi kirjaniku Anni Blomqvisti romaanide seerial, kus on kokku viis raamatut ning film koondab need kõik üheks pisaraid kiskuvaks emotsionaalseks kinoelamuseks.

Film toob vaatajateni 19. sajandi elu Ahvenamaa saarestikus, keskendudes peategelase Maija elu keerdkäikudele ja väljakutsetele läbi umbes poolesaja aasta. See on emotsionaalne teekond läbi aastaaegade, täis armastust, enesemääramist ja tugevust, mida toetab filmis läbivalt võimas ja liigutav visuaalne narratiiv koos unustamatu Lauri Porra muusikaga.

Dramaatiline, emotsionaalne ja kaasahaarav lugu saab hoo sisse momendil, kui noor Maija abiellub tagasihoidliku kalur Jannega. Nad alustavad oma pereelu kaugel Stormskäri saarel, kus ellujäämine on paras väljakutse. Hoolimata nende isoleeritusest ja sellega kaasnevatest raskustest, toimub Maijas ärkamine läbi armastuse Janne ja oma laste kaudu. Tema teekonnast saab vastupidavuse sepikoda, kus ta avastab armastuse erinevaid mõõtmeid, mis ületab elu ja surma piire.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?