Kalk medalitabel: USA jätkab võimutsemist, Leedu tsementeeris oma kohta Baltikumi edukaima spordiriigina

Kaspar Koort, 13. august 2024

Pariisi olümpiamängude võistlusprogramm on lõppenud. Viimased medalid jagati välja naiste korvpallis, kus USA alistas minimaalse eduga Prantsusmaa tiimi. Nii kasvatas USA koondis oma kuldmedalite koguarvu 40 peale ning möödus sellega medalitabelis Hiinast – kuldseid autasusid oli mõlemal suurriigil lõpuks võrdselt, ent hõbedaid ja pronkse ameeriklastel selgelt rohkem.

Olümpiamängude medalitabeli tähtsust võib pisendada – kui oma koondis just kõige edukamalt ei esine –, ent samas on selge see, et midagi see medalitabel riikide spordielu kohta ikkagi näitab. Heitkem siinkohal põgus pilk medalitabelitele alates 1992. aasta Barcelona mängudest – siis oli mäletatavasti taas kohal ka Eesti koondis – ning proovigem mingitest trendidest sotti saada.

Muidugi tuleb esmalt öelda seda, et suveolümpia on ajas kasvanud: kui Barcelonas jagati välja 257 medalikomplekti, siis 2021 Tokyos rekordilised 329. Kasvanud on ka osalenud koondiste number: Barcelonas oli see 169, Tokyos ja Pariisis 206 ja 2016 Rio de Janeiros koguni 207.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?