JUHTKIRI | „Ta liigub siiski!“ Edaspidi maksate oma hobide eest ise!

Ohtuleht.ee, 28. august 2024

E pur si muove“ ehk „ta liigub siiski“ on lause, mille Galileo Galilei olevat pomisenud 1633. aastal inkvisitsioonikohtu ees, kui teda sunniti lahti ütlema seisukohast, et Maa liigub ümber Päikese, mitte vastupidi. Pärast tedagi oli sarnaseid vastuvoolu ujujaid kõvasti, enne kui valitsev võim suutis omaks võtta, et Galileil oli õigus. Aga nüüd saame lõpuks sama öelda ka sariõppijate probleemi kohta, mis on rahva seas palju nurinat põhjustanud – nurisejate vastuvoolu ujumine on lõppemas, midagi liigub siiski nüüd ka selles vallas!

Sariõppijate probleem on kestnud kaua, Õhtulehtki on sellest korduvalt kirjutanud. Ja mitte ainult, sel teemal on sõna võtnud ka mitu kutsehariduse asjatundjat. Poole aasta eest avaldas kutsekoda uuringu „Madala erialase rakendumisega erialad kutseõppes ja selle põhjused“, millest selgub, et nii mõnegi õppekava lõpetajatest olid keskmiselt 70% täiskasvanud, paljudel kõrghariduski olemas, ja omandatav eriala on olnud suurele osale õppijatest teine või isegi kolmas. Õpitakse aga vaid enda tarbeks.

Ja nüüd siis kavatsebki haridusministeerium järgmisest, 2025. aastal algavast õppeaastast täiskasvanute kutseõpingud osaliselt tasuliseks muuta. Eelkõige neile, kellel on eelmisest kutsekoolis tudeerimisest möödas vähem kui viis aastat või kellel on ülikooli lõpetamisest möödas vähem kui kümme aastat.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?