„TAGASI MAKSTA OLNUKS KOHUTAV!“ Kas võõrsile kolinud emad peavad Eesti peretoetustest suu puhtaks pühkima?

Inkari Lindve, 4. oktoober 2024

Lastetoetus ja vanemahüvitis ehk emapalk lehvivad uhkete lippudena Eesti peretoetuste reas, andes paremaid võimalusi kui nii mõneski teises Euroopa riigis. Rohkem kui tuhandele välismaal elavale perele saabus aga teade, et nende õigus toetusele on lõppenud.

Koolilapse ema ja õpetaja Kadri Okas-Schone kolis aastaid tagasi koos abikaasa ja toona kahekuuse tütrega Eestist Soome püsivalt elama. „Oleks küll kohutav olnud, kui oleksin pidanud emapalga pärast tagasi maksma. Mina sain oma emapalga lõpuni, kuigi kolisime ametlikult Soome. Lastetoetust me enam Eestist ei taotlenud ega ei saanud. Taotlesime kohe Soomest,“ selgitab Kadri oma kogemusi. Nende pere elab ja töötab Soomes ja kasutab sealse sotsiaalsüsteemi hüvesid.

ERR edastab, et Eestist perehüvitiste saamiseks peab inimene ka Eestis elama. Kokku maksab sotsiaalkindlustusamet (SKA) perehüvitistena välja 760 miljonit eurot aastas. SKA on võtnud lastetoetuse mitmelt tuhandelt Eesti lapselt, kelle pere elab enamiku ajast välismaal. Teema võttis luubi alla „Pealtnägija“.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?