Fakt teadust päevas: mida teevad insenerid?

Martin Thalfeldt, Eesti noorte teaduste akadeemia asepresident, 4. oktoober 2024

Vastus: insenerid leiutavad, kavandavad, uurivad, ehitavad ja testivad kõiksugu masinaid, süsteeme, vidinaid, materjale jne eesmärgiga panna need toimima nii, nagu vaja, ja samas nii, et oleks arvestatud ka saadaolevate ressurssidega.

Insener peab arvestama nii praktiliste kaalutluste, raha- ja ajakuluga, turvalisusega ja kõiksugu regulatsioonide ning standarditega. Insener peab suutma teha koostööd eri inimestega ning selgelt väljendama eesmärgi saavutamiseks vajalikke tegevusi.

Iga inseneri töö algab eesmärgi seadmisega. Näiteks kütte- ja ventilatsiooniinsener peab aru saama, kas hoonet peab saama kasutada elamiseks, õppimiseks, sportimiseks või muul viisil ning millised on sellest tulenevad sisekliima nõuded. Järgnevalt arvutatakse, kui suured on tehnosüsteemid, mis on eesmärgi täitmiseks vajalikud, kavandatakse nende paiknemine ning tehakse korrektuurid lähtuvalt arhitektide, ehituskonstruktsioonide, elektrisüsteemide, tellija jt osapoolte soovidest ning võimalustest. Samal ajal tuleb silmas pidada ohutust ja hinnata energiakasutust, ehitusmaksumust ning kuidas tulevikus süsteeme hooldada. Tavaliselt võtab kavandmise ajal süsteemide paika loksutamine omajagu aega ja loodetavasti on selleks ette nähtud piisavalt aega ja raha.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?