JURISTI PILGUGA | Olavi-Jüri Luik: tegelikult patsiendikindlustus suureks hinnatõusuks alust ei anna

Olavi-Jüri Luik, vandeadvokaat ja kindlustusõiguse ekspert, 22. oktoober 2024

Vandeadvokaat ja kindlustusõiguse ekspert Olavi-Jüri Luik peab alusetuks hambaarstide väidet, nagu tuleks tervishoiuteenuse osutaja kohustusliku vastutuskindlustuse – tuntud ka kui patsiendikindlustus – tõttu hambaravi hindu tõsta kümnendiku võrra.

Osa meedikuid – eelkõige hambaarstid – on avaldanud tugevat vastuseisu uuele patsiendikindlustuse seadusele, mille eesmärk on hüvitada ravivigadest patsientidele tekkiv kahju. Põhjenduseks tuuakse, et see sunnib tõstma hambaravi hindu tervelt kümnendiku võrra. Millise arvutuskäiguga sedavõrd suur hinnatõus aga tuleb, jääb minule isiklikult täiesti arusaamatuks. Arvutan ja arvutan, nuputan ja nuputan – ja no ei näe sellise hinnatõusu vajalikkust!

Tegin lihtsa arvutuse, vaadake ise: võttes aluseks, et aastas on 12 kuud ja kindlustusmakse hambaarsti kohta on väidetavalt 2000 eurot aastas, ulatub võimalik kindlustusmakse ühes kuus 166,67 euroni. Kui 166,67-eurone igakuine kindlustusmakse tõstab hambaravi hinda kokku kümme protsenti, siis peaks see tähendama, et hambaarsti käive kuus on 1666,70+166,67 eurot ehk hambaarst peaks maksma töötajate palgad, kabineti üüri ja sisseseade 1833,37-eurose käibega kuus. Tervise Arengu Instituudi 2021. aasta andmetel oli aga hambaarsti keskmine palk juba toona üle 4000 euro kuus.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?