„Isegi üle viiekümneaastastel on raskusi töö leidmisega.“ Pensioniiga tõuseb, aga tööle ei taha keegi võtta

Sirje Maasikamäe, 22. oktoober 2024

Valitsus paneb peatselt paika pensionile mineku vanuse aastal 2027: 65 aastat ja üks kuu. Me peame aina kauem töötama, et minna väljateenitud puhkusele. Miks mitte töötada, aga kus? Missuguses kohas on vanemaealised teretulnud? „Juba praegu ei leia inimesed tööd, kuigi pole veel pensionieas,“ tõdeb pensionäride eestkõneleja Andres Ergma, kes saatis arvamuse pensioniea tõstmise kohta ka sotsiaalministeeriumile.

Vanemaealised töötavad ju hea meelega, kui on, kus töötada. Ka pärast pensioniea saabumist. 70ndates aastates Ene ja Viia on õnnega koos – neil on töökoht. Mõlemad tunnistavad, et kuigi väga oluline ka tore seltskond ja meeldiv töö kirjastuses, on väga tähtis siiski raha. Ilma töötasuta, ainult pensioniga tuleks väga kitsalt läbi ajada. Praegu ei pea nad iga senti lugema: kui tahavad, võivad nad minna nii teatrisse, kohvikusse kui ka reisile.

„Ei taha kellelegi kaela peale jääda,“ ütleb Viia, kes töö kaotades peaks küsima ilmselt toetust pojalt. Üksiku pensionärina oleks keeruline korterikulusid kanda.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?