MIKS NAABRID EI AITA? Iisraeli ümbritsevad moslemimaad ei kavatsegi palestiinlastest pagulasi vastu võtta

Aare Kartau, 26. oktoober 2023

Kahtlemata eksisteerib Gaza sektoris palestiinlasi, kelle arvates toovad Hamasi käigud kaasa vaid valu ja kannatusi. Samuti elab seal ka palju selliseid inimesi, kes terrorirünnakud juubeldades heaks kiitsid, ent nüüd Iisraeli vastulöökide tõttu rusutud ilmel välismaailmalt abi paluvad. Mõlemat sorti palestiinlasi ühendab aga see, et neil pole kuhugi põgeneda – naabruses asuvad moslemimaad ei kavatsegi neile varjupaika pakkuda.

Hiljaaegu küsis Lõuna-Carolina kuberner ning USA vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiv Nikki Haley, miks ei võta Iisraeli naabruses asuvad moslemiriigid palestiinlastest põgenikke avasüli vastu. Mõte tundub ju esmapilgul igati loogiline, kuna lähemad naabrid Egiptus, Jordaania ja Liibanon, ent ka veidi kaugemal asuvad Araabiamaad on avaldanud palestiina põgenikele sõnades suurt tuge ning kritiseerinud Iisraeli järjekordse pagulaskriisi tekitamise eest. Ent sõjapõgenikke nad siiski enda juurde võtta ei taha. Miks nii?

Gaza sektoris elab ligikaudselt 2,3 miljonit palestiinlast, kelle elud on sattunud Hamasi terroriakti ning sellest tingitud Iisraeli vasturünnakute tõttu otsesesse ohtu. Väikeselt maalapikeselt pole ka võimalust kusagile põgeneda – Iisrael kontrollib sektorit põhjast, idast ja läänest ning lõunapiiri valvab Egiptus. Viimane on seni piiriületamist rangelt piiranud, kuna egiptlased ei soovi mingi hinna eest massilist palestiinlaste sisserännet.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?