JAAK JUSKE: noored, tähistage halloween'i, aga ärge unustage seejuures kadri- ja mardipäeva!

Jaak Juske, ajalooõpetaja, 31. oktoober 2023

Paljud pered on hädas, kuidas hoida noorte seas popi halloween'i kõrval elus meie oma kadri- ja mardipäeva traditsiooni?

Paganluse ja kristluse seguna kujunenud halloween ehk All Hallows' Eve („kõigi pühakute õhtu“) on läänekristliku pühakutepäeva eelõhtul 31. oktoobril. Ameerika kaudu tulnud uue pühana on selle tähistamine noorte seas nüüd juba väga juurdunud. Ma saan aru selle võlust – nõiakostüümid ja õuduskõrvitsad. Siiski häirib mind halloween'i kommete seas üks: pommimine. Et lähed võõra inimese ukse taha ja lihtsalt nõuad temalt asju. Ja oled veel kuri, kui sulle midagi ei anta või uks lihtsalt kinni pannakse.

Olen nii oma lastele kui ka õpilastele öelnud igal aastal ja ütlen ka nüüd: noored, tähistage halloween'i, aga ärge unustage meie Eesti vanu tähtpäevi - kadri- ja mardipäeva! On ju need samuti kristluse ja ristiusu läbi kujunenud pühad novembris, mõni nädal pärast halloween'i. Kusjuures siis naabrite ukse taga lauldes või luuletust lugedes saavad lapsed palju suurema noosi - sa annad, pingutad ise ja saad kenasti tasu vastu.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?