EESTI 200 TÜHJAD PIHUD | Mart Soidro: kuidas teha nii, et erakond poleks Reformierakonna järelkäru?

Mart Soidro, literaat, 10. november 2023

Esmaspäeva õhtul teatas Eesti 200 esimees Lauri Hussar (50) ootamatult, et on otsustanud erakonna esimehe kohalt taanduda ja pühendada kogu energia riigikogu juhtimisele. Kui algul arvati, et mees ei saanud oma tööga lihtsalt hakkama, siis kaugel sellest! „Lõpetasime pikalt ühiskonda lõhestanud vaidluse ja kehtestasime abieluvõrdsuse, täiesti uue hoo on sisse saanud personaalse riigi kontseptsioon ja selle baasil ka nulleelarve ehitamise protsess ning jõuliselt on käima lükatud ühtse Eesti kooli reform,” oli Lauri Hussar oma valitsusaja üle uhke.

Suur sangar on oma töö teinud ning võib rahumeeli anda teatepulga üle oma mantlipärijale. Hussar ei ole ju rott, kes põgeneks uppuvalt laevalt, kaugeltki mitte! Kapten viis erakonna märtsis poliitika kõrgliigasse ja laevuke purjetab avamerel teiste sabas uhkelt edasi.

Tõsi, Eesti 200 toetus kahanes hoolimata Hussari ponnistustest nagu kevadine lumi. Kui valimistel toetas erakonda 13,3 protsenti valijatest, siis viimase Norstati arvamusküsitluse järgi kõigest 6,1 protsenti. Nii madal oli „pika plaani esindajatel” toetus 2019. aasta novembris, kui neid valinuks 5,9 protsenti inimestest. Oma paljudes intervjuudes (Terevisioon, Kuku raadio, Ringvaade jt) rõhutas Hussar teisipäeval, et kui suur jutumees sai aasta tagasi erakonna esimeheks, oli toetus 6-7 protsenti. Tegelikult oli see toetusprotsent aasta tagasi 9,5. Ja nädal pärast valimisi koguni 15,8! Nii et ei maksa vaatajatele-kuulajatele puru silma ajada.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?