HIGI JA VAEV! Karolin Jürise on kaks aastat elanud kui Erika Salumäe: siin filmis pole ma kordagi pisaraid teeselnud, kõik on päris

Anna-Maria Veidemann-Makko, Fotod: Robin Roots, 8. august 2024

Karolin Jürise on kaks aastat teinud ettevalmistusi, et olla võimalikult sarnane Erika Salumäele, kelle eluloofilmis ta peaosa mängib. Juurde on tulnud lihasmassi ja sportlikku kiirust, aga ka mõistmist, kui oluline on trekispirndis psühholoogia.

On aasta 1986. Pirita velodroomil lehvivad ENSV lipud ning käimas on Nõukogude liidu meistrivõistlused trekisõidus. Erika Salumäe võtab mõõtu konkurendiga, kuid kaotab. Üks Erika treeneritest röögib vihaselt. Võidud pole aga enam kaugel. 1987. aastal saab Erika Salumäe trekisprindi maailmameistriks ja aasta hiljem, 1988 võidab ta esimese olümpiakulla Soulis.

Spordidraama, mille režissööriks on German Golub, räägibki lahti Erika teekonna olümpiavõitudeni. Siiani eestlaste ühismälus olevad emotsionaalsed olümpiavõitude sõidud filmitakse üles Soomes. Erikat kehastav Karolin Jürise (28) ei tea veel, kui suured tunded teda siis võtteplatsil valdavad. „Aga kindlasti ei teeskle ma siin filmis ühtegi emotsiooni. Ja mis puudutab neid võiduhetki – iga kord, kui ma neid salvestistelt vaatan, tulevad mulle liigutuspisarad silma,“ sõnab näitlejanna, kes on pea kaks aastat elanud ja hinganud tippsportlase elu taktis.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?