JUHTKIRI | Energiamängud

Ohtuleht.ee, 4. september 2024

Viimasel ajal alailma kõikuv elektrihind on taas kõrgustesse põrganud, ekspertide hinnangul lausa kaks korda üle kriitilise piiri. Juba on Eesti suurim puitmassitootja Estonian Cell kõrge omahinna tõttu tootmise seisma pannud. Ja seda ajal, kui naabrite juures Soomes on elektrihind nii madal, et Soomega võrreldes oli meie börsielekter suvel kohati lausa kaheksa korda kallim.

Eks põhjuseid on sellel mitmeid. Muuhulgas on juba aasta algusest katki olnud elektrikaabel Estlink 2, mis võimaldas Soomest odavamat elektrit hankida. Auvere elektrijaam, mis peaks olema Eesti kaasaegseim, aga jupsib kogu aeg – küll vajab remonti, küll hooldust.

Kui aga juba ühe jaama hooldus ja üks katkine elektrikaabel meie elektrihindu niiviisi mõjutavad, peaks igaühele selge olema, et Eesti energiasüsteem on lausa ohtlikult haavatav. Lisaks veel see, et meie oma energiatootmine põhineb peamiselt põlevkivil ja seda suunda peetakse kaugema tuleviku mõttes perspektiivituks tupikteeks. Põlevkiviga on tõepoolest mõistlikumatki teha kui seda lihtsalt ahju ajada, olgu või keemiatööstuses, ja ega ka CO2 kvoodid aja jooksul odavamaks lähe, pigem ikka vastupidi.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?