PERSONAALSE RIIGI SURM | Vahur Koorits: vajaduspõhiste lapsetoetuste luhtumine näitab, miks masinad ei või otsustada inimeste üle

Vahur Koorits, Õhtulehe majandusajakirjanik, 17. september 2024

Vajaduspõhiste lapsetoetuste läbikukkumine näitab, et personaalne riik, kus arvuti määrab toetusi ja makse igaühele vastavalt ta vajadustele ja võimalustele, pole lihtsalt võimalik.

Lapsetoetuste muutmine vajaduspõhiseks nii, et jõukamad jääksid ilma, on alati olnud üks Reformierakonna unistusi, sellal kui sotsiaaldemokraadid on eelistanud pigem universaalseid toetusi, mida makstakse kõigile, kes lapsi kasvatavad. Aga poliitika polegi põhjus, miks lapsetoetusi ei õnnestunud vajaduspõhiseks viia. Vajaduspõhiste lapsetoetuste ebaõnnestumine on võimalus näidata, miks ei ole võimalik anda masinatele õigust teha otsuseid inimeste kohta.

Laias laastus on vajaduspõhise peretoetuse tegemiseks kaks võimalust. Üks on avaldusepõhine ja teine automaatne, kus otsuse teeb masin. Avaldusepõhine toetus sarnaneks toimetulekutoetusega, selgi puhul tuleb toetuse saamiseks esitada avaldus. See näeks välja umbes nii:

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?