Mida arvavad ettevõtjad uutest võimalikest maksudest? „Kuradi sead!“ ja „Hirm, et tulebki uksed sulgeda.“

Inkari Lindve, 17. september 2024

Valitsus kaalub ettevõtjate maksustamist vara, palkade või kasumi alusel. Osa väikeettevõtjaid ei varja, et täiendava maksukoormuse korral hakkaksid nad maksudest hoopis kõrvale hoidma. Samas leidub ka neid, kes paneksid äri üldse kinni.

„Kasumit pole, vara pole ja palk on miinimum,“ kirjeldab ligi paarkümmend aastat väikefirma omanikuna tööd rüganud kõrgharidusega meedik Margit, kes pakub heaoluteenust. Margiti sõnul teeb ta kõike enda käte ja peaga, kuid sellest hoolimata on keeruline hakkama saada. „Kuradi sead!“ kirub ta valitsust, kui kuuleb, et Toompeal kaalutakse ettevõtjate täiendavat maksustamist.

Kuigi kliendid maksavad nii sularahas kui ka pangakaardiga, ei oleks Margiti sõnul maksupettus mõeldav. „Eks see ole igaühe südametunnistuse küsimus, aga kui ma ostan tooteid, siis pean ka näitama, kust see raha tuleb. Kuigi öeldakse, et ma „ei ole käibemaksukohustuslane“, siis mina käibemaksu tagasi ei saa ja toetan sellega riiki. Kui ma sellest piskust käibest peaksin veel rohkem riiki toetama, ei jääks mulle miinimumpalka kätte,“ selgitab väikeettevõtja.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?