ESIMEST KORDA! Pensionärist tantsija Oleg Titov räägib teatrilaval oma emakeeles

Aigi Viira, 17. september 2024

Ehkki 20 aastat tagasi pensionile läinud balletitantsija Oleg Titov on varemgi draamalavastuses suu avanud, pole ta seni kunagi laval vene keeles kõnelenud. Nüüd, kui Ugala teater tõi koos Läti Valmiera teatriga välja uuslavastuse „Cosmopolitan“, saab Titov taas sõna. Vene keeles. Ent üllatus-üllatus, proovide ajal oli tal tükk tegu, et õiged venekeelsed sõnad meelde tuleksid.

„Ükskord juhtus proovis nii, et unustasin teksti ära,“ naerab Oleg Titov pärast esietendust. „Teadsin, mida on vaja rääkida, kuid venekeelne fraas meelde ei tulnud. Eestikeelset vastet mäletasin ning siis ma proovisin seda tagasi vene keelde tõlkida. Aga vajalikud venekeelsed sõnad, neid ma ei osanudki öelda.“ Vajaliku lause puterdas Oleg kuidagiviisi proovis ära. Kuid selle peale ei võinud ta uneski tulla, et saabub hetk, mil emakeelset lauset eesti keelest tuletama asub.

Vähe sellest, et osalemine „Cosmopolitanis“ andis Titovile võimaluse laval emakeeli mängida, astub ta ka tantsijana lavale. Üle kahekümne aasta. Hõljub Maurice Raveli „Bolero“ järgi sama elegantselt kui omal ajal balletilaval. Ent märksa leebemal viisil. „Kui Andres Noormetsaga sellest tantsust rääkisime, ütlesin kohe, et ei tule ühtegi hüpet,“ tunnistab Oleg. „Lubasin ainult, et jah, jalga ma viskan!“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?