AUTOMAKS EI HIRMUTA? Sõidukite ostubuumi pole kuskilt näha, huvi elektriautode vastu hoopis langeb

Priit Pärnapuu, 17. september 2024

Kui uue või kasutatud auto ost niikuinii plaanis, oleks odavam sõiduk juba enne 1. jaanuari ära osta. Kuivõrd on ostupalavik nähtav transpordiameti statistikast?

Eelkõige võiks kiiret autoostu soodustada uuest aastast kehtima hakkav registreerimistasu. Selle täpne suurus sõltub peaasjalikult sõiduki vanusest ja heitkogusest. 2022. ja 2023. aastal registrisse kantud sõidukite näitel oleks keskmine registreerimistasu juriidilistel isikutel 688 ja füüsilistel 602 eurot. Seejuures uuemate, kuni kolmeaastaste autode puhul vastavalt üle 1500 ja üle 1000 euro. Äärmuslikel juhtudel võib registreerimistasu küündida lausa üle 10 000 euro.

Ehkki aastamaksu tasumisest auto varasem ostmine ei päästa, võiks ka see autooste mõjutada. Nimelt saastavamatele sõidukitele tuleb suurem aastamaks ning seeläbi võiksid vähem saastavamad sõidukid saada eelise. Ka eelnõu koostajate endi meelest peaks automaks aitama vähendada heitkoguseid just seeläbi, et ostmisel eelistakse vähem saastavamat mudelit ja marki. Elektriautod on nullheitega, nendel on kõige suurem eelis, registreerimistasu piirdub 150eurose ning aastamaks 50eurose miinimumiga.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?