KIRGEDE TORM TOOMPEAL: vetsurullide jagamine tekitas riigikogu saadikutes nii rõõmsat elevust kui ka nördimust

Sirje Maasikamäe, 10. september 2024

Esmaspäeval tervitas meditsiinilabor suvepuhkuselt naasvaid riigikogulasi vetsurullidega, juhtimaks tähelepanu, et soolevähi avastamiseks on vaja teha analüüs nr 2st ehk väljaheitest. Kui enamikus tekitas kakavärvi paberis kingitus rõõmsat elevust, siis arstist reformierakondlane Karmen Joller oli aktsiooni suhtes väga kriitiline – tema arvates tekitab meditsiinilabori selline tegevus asjatut terviseärevust.

Riiklikult kutsutakse soolevähi sõeluuringule 60-68-aastaseid inimesi iga kahe aasta järel, kuid soolevähki võib ette tulla ka varem, sestap soovitab meditsiinilabor SYNLAB teha väljaheitest peitvere teste juba varem, alates 45. eluaastast. Neil, kelle peres on olnud soolevähki, veelgi varem – 40. eluaastast.

Naerusuine Joller pakkus lossiplatsil õunu, mis on muu hulgas head ka soolevähi ennetuseks. Aga SYNLABI aktsiooni suhtes oli ta väga kriitiline. Perearstist riigikogulane on ka varem kritiseerinud erameditsiinilaboreid, mis kutsuvad inimesi asjatutele analüüsidele. „See, mida SYNLAB teeb, on terviseärevuse tekitamine,“ arvas Joller.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?