Eesti drooniralli eestvedaja: sõjavärk pole meie põhiteema – meie oleme ennekõike sportlased

Kaspar Koort, 20. september 2024

Kõik, kes hoiavad end kursis Ukraina sõjasündmustega, on küllap juba ammu märganud, et selles sõjas on üha tähtsamasse rolli kerkinud droonid: suurematega võib vastu taevast lennutada terveid laskemoonaladusid, kuid vaenlasele saab kõvasti pahandust teha ka väiksemate rallidroonidega. Neid viimaseid lennutatakse ka rahumeelsematel eesmärkidel ning Eestiski on pead tõstmas droonirallitajate kogukond, kes valmistub oma esimeseks MMiks.

Meie drooniralli üks eestvedajatest Janno Siimar tõdeb hakatuseks, et nemadki teevad koostööd Eesti kaitsejõududega, eelkõige Kaitseliiduga, kellele antakse droonide teemal nõu ning kelle liikmetele on korraldutud ka droonijuhtimise treeninguid. Kuid Siimar rõhutab, et sõjavärk pole ikkagi nende põhiteema – nemad on ennekõike sportlased.

„Kuid meil on oluline oskus, mida on tänapäevases sõjalises kaitsetegevuses hästi oluline omada,“ möönab ta siiski. „Tegelikult võiks iga kodanik seda vähemalt natuke osata, sest sõda ei peeta enam kaugeltki ainult tankidega, vaid on vaja leida ka lihtsamaid ja odavamaid vahendeid. Meil on kaitsevägi ja just kaitsetegevustes on droonidel väga suur roll alates luurest kuni reaalse konfliktini välja. Kui meile tulevad noored trenni, siis nii neile kui ka lapsevanematele ütleme, et me sõdimisega ei tegele – aga kui poisid peavad minema kaitseväkke, on neil juba olemas üks väga oluline oskus, mis tähendab, et võib-olla ei pea nad kogu selle aja kaevikus istuma.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?