TOETUS SOTSIDELE LANGEB | Mart Soidro: kus on suured muutused ja uus juhtimiskultuur, mida lubas linnapeaks saades Jevgeni Ossinovski?

Mart Soidro, literaat, 20. september 2024

Nädalapäevad tagasi teatas endine keskerakondlane ja nüüdne sotsiaaldemokraat Raimond Kaljulaid ERR vahendusel: „Ma näen poliitilist maastikku muutumas selliseks, et Eestil on konservatiivsel küljel konservatiivne ja parempoolne Isamaa ja tema vastas boonusena liberaalsem ja samal ajal tsentrist vasemal asuv Sotsiaaldemokraatlik Erakond.“ Kui ma Kaljulaidi jutust õigesti aru sain, siis poliitiku arvates on Keskerakond ja EKRE minevik ning parempoolsed erakonnad ühinevad Isamaaga. Mida sellise jutu peale kosta?

Kaljulaid on pealtnäha arukas mees, seda enam on kummaline kuulata nii veidrat juttu. Või on see soovmõtlemine, mida üritatakse esitada tegelikkuse pähe? Ei kao EKRE ja Keskerakond kuhugi, ei ühine ka Reformierakond ja Parempoolsed Isamaaga. Mis Eesti 200st ning Rahvuslastest ja Konservatiividest saab, on veel vara öelda.

Mis aga sotsidesse puutub, siis nende tulevik pole sugugi nii helge nagu Kaljulaidile paistab. Hoolimata sellest, et nad on pärast riigikogu valimisi kokku ostnud terve hulga keskerakondlasi, on Norstati küsitluse järgi nende toetus langenud viimase kolme nädalaga 3,2 protsendipunkti võrra (14,5%). Tõsi, olukord ei ole katastroofiline, näiteks märtsis oli nende toetus kõigest 13,3 protsenti, rääkimata eelmise aasta riigikogu valimistest (9,27%). Nii et langemisruumi veel on.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?