TEATRIARVUSTUS | Eestlane, lätlane ja mesilane lähevad naist võtma. Ning edasi?

Aigi Viira, 5. oktoober 2024

Mis juhtub, kui läti ja eesti näitlejad laval kokku saavad? See, mis juhtuma peab. Lavastus, kus kõlavad naljad kuuevarbaliste lätlaste ja üliaeglaste eestlaste kohta. Ning publik naerab ja nutab samaaegselt. Sest lavalugu polegi nii lihtsakoeline, kui esmapilgul end paista laseb. Too neljakeelne lavastus on midagi enamat kui kahe teatri sõpruskohtumine. See raputab.

Ehkki viljandlaste Ugala Teater ja lätlaste Valmiera teater on sõprust pidanud aastast 1953, on kahe trupi koostöö viimastel aastakümnetel olematuks kahanenud. 1970. aastatel uhtsid nood kaks teha säravat koostööd ja lausa selleni, et Ugala andis oma näitlejanna Valmiera teatri näitlejale abikaasaks. Ent siis saabus pikk vaikus.

Nüüd on sidemed taastatud ja kuidas veel! Ott Kiluski näitemäng „Cosmopolitan“, mille dramaturgiks ja lavastajaks on Andres Noormets, toob lavale neljakeelse lavaloo. Kõlab uskumatult, kuid laval kõneldakse nii eesti, läti, vene kui ka inglise keeles. Lisaks veel saksa keel, mille Valmiera teatri eestlasest näitleja Jaanus Juhanson esietendusel ühe fraasiga lavale tõi. Keelte Paabel, ei vähemat. Ning erikeelsed subtiitrid jooksevad lava kohal sama särava pidulikkusega kui ooperi- või muusikalietenduste puhul kombeks.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?