Kuidas eestlane õpetas itaallased kaneelisaiu sööma (+ Firenze parima pagarikoja retsept)
Täna tähistatakse Rootsis, kaneelisaiade väidetaval kodumaal, juba 25. korda rahvusvahelist kaneelisaiapäeva. Kaneelisai ise olevat sündinud juba pärast esimest maailmasõda, aga kuna kaneel ja kardemon olid kallid, siis inimesed neid eriti osta ei jaksanud ja kanelbullar'id said kuulsaks alles 20. sajandi keskel. Nüüd on Robert Marrandi pannud skandinaaviapäraseid kaneelisaiu armastama ka itaallased ning tema Wild Buns Bakery tunnistati tänavu Firenze parimaks pagarikojaks.
Rootslased lisavad oma kuulsatesse saiadesse kindlasti ka kardemoni ja peale käib neil pärlsuhkur, mitte suhkruvaap või glasuur. Kaneelisaiadest peavad lugu ka soomlased, aga põhjanaabrite korvapuusti kuju on teistsugune.
Mis võiks Eestimaagi rõskel sügisõhtul olla mõnusam, kui köögist leviv kaneelirullide lõhn. Vahet pole, millise retsepti järgi neid täpselt küpsetada, küll aga tasub meeles pidada Karlssoni hoiatuskirja köögiseinal Majasokule: „Vaata ette, sinu häbemata kallites saiades peaks olema rohkem kaneeli!“