KÜBERLAKSU ALL | Kätlin Konstabel: milliseks muutud nutijoobes olles sina?

Kätlin Konstabel, psühholoog, 5. oktoober 2024

Teeme alustuseks väikese katse. Kõik, kes kasutavad erinevaid nutiseadmeid, võiks mõelda: kui palju olen viimase nädala jooksul nende kasutamisega seoses häid emotsioone kogenud? Ja ka vastupidi: kui palju on needsamad seadmed mind närvi ajanud? Nüüd veel üks katse – kui palju olen nutiseadmete kasutamise tõttu teistele inimestele midagi hästi öelnud ja kui palju olen olnud tujust ära või lausa kuri? 

Ükskõik, millise skoori te saite, võiks nüüd proovida keerata mõtted hoopis teistpidi ja vaadata kogetud emotsioonide sisse. Kui palju rõõmustas või tekitas negatiivseid emotsioone seade ise või mõni selle rakendus ja kui paljudel juhtudel oli tegelikult põhjuseks hoopis mingi üldinimlik vajadus?

No näiteks sai kurjustatud lapse või kallimaga ju mitte pelgalt telefoni kui ühe suvalise asjanduse pärast, vaid sisimas oli selle taga kartus, et kas ma olen ikka lähedasele inimesele päriselt tähtis või on kõige olulisem nutividin ja kõik muu maailm selle sees. Või kui olen kogenud positiivseid tundmusi, siis ehk on päris sageli põhjuseks teada-tuntud soov saada eduelamust – sain arvuti või telefoni abil ära tehtud mingi vajaliku asja, lahendatud mingi probleemi. Ja muidugi võib üks inimene kogeda ühtedest vajadustest lähtuvalt positiivseid emotsioone ja teised selle tegevuse tagajärjel negatiivseid.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?