„SEE OLI ELU JA SURMA KÜSIMUS.“ Ooperilaulja Pirjo Jonas päästis koolipoisi elu

Sirje Presnal, 5. oktoober 2024

„Talvemantel oli verine, kindad olid verised, kott oli verd täis nii seest kui ka väljast. Ja minu sall, millega olin üritanud verejooksu peatada, sõna otseses mõttes tilkus verest. Sedasi läksin oma tütre vahetusaasta koosolekule,“ meenutab ooperilaulja Pirjo Jonas päeva, mil ta päästis kelguga õnnetult kukkunud pisikese poisi elu. Nüüd on naise auks nimetatud ka kiirabiauto, nii et vähemalt kaudselt saavad Pirjolt abi ka paljud teised, kes seda vajavad.

Juba rohkem kui veerandsada aastat vuravad Tartus ja ümberkaudsetes maakondades ringi naisenimedega kiirabiautod. Kõik need on saanud nime mõne erilise naise järgi.

Kui Tartu kiirabi 1998. aastal kaks uut autot soetas, pandi neile nimeks Eeva ja Maria. Selleks ajaks oli Tartu kiirabi ühinenud maakonna omaga ning et autodel paremini vahet teha, mitte ainult registrinumbrite järgi, otsustati panna neile nimed. „Et ajalooliselt olid esimesed halastajaõed naised – nunnad – said ka autod endale kõigepealt ajaloolised naisenimed,“ räägib Tartu kiirabi juhatuse liige Tuuli Paju, kuidas kiirabiautodele nime panemine alguse sai. Eeva ja Maria on praeguseks ammugi väljateenitud puhkusele läinud ning on asendatud uute ja kaasaegsemate mudelitega. Nimepanemise traditsioon on aga jätkunud.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?