Fakt teadust päevas: miks võileib alati võise poolega maha maandub?

Kerli Liivand, Eesti noorte teaduste akadeemia liige, 5. oktoober 2024

Vastus: võileiva kukkumine võise poolega maha ei ole pelgalt juhus, vaid seotud füüsikaseadustega.

Esiteks hakkab võileib kukkudes pöörlema, kuna see ei lange laualt või käest maha täiuslikult tasakaalus. Ebaühtlane jõud kukkumise hetkel paneb võileiva pöörlema. Tavaliselt juhtub see umbes ühe meetri kõrguselt, kus võileival pole piisavalt aega täielikuks pöördeks. Seetõttu maandub see enamasti pärast poolikut pööret võise poolega all.

Teiseks, võileib on sageli ühelt poolt raskem, kui see on võiga kaetud. Raskem pool tõmbab pöörlemisel end allapoole, põhjustades võise poole maandumise põrandale.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?