JUHTKIRI | Pika vinnaga tulnud karistus

Ohtuleht.ee, 24. september 2024

Laste seksuaalse kuritarvitamise juhtumid on alati äärmiselt troostitud. Seekord Õhtulehes avaldatud samateemalises loos on õnneks tunneli otsast paistmas niigi palju valgust, et äärmiselt jälgi juhtumi puhul, kus isa kuritarvitas seksuaalselt oma väga noort tütart, osutus süüdimõistmise juures oluliseks, et oma looga tuli välja ka varasem ohver, kelle kogetud õudustest on möödas juba mitukümmend aastat.

Ehkki see kuritegu aegade hämarusest võib olla aegunud, aitas too ammune juhtum süüdi mõista ja ühiskonnast eemaldada tõelise koletise, kes oli aastate jooksul oma tegevuses vaid rafineeritumaks ja jälgimaks läinud. Mehe, kes oli suutnud põhjustada lähikondsele nii tugeva trauma, et kaitseta jäid kõige nooremad.

Lastevastastele seksuaalkuritegudele pole mingisugust õigustust. See käib ka nende varjajate kohta, kusjuures kõige olulisem ongi purustada ühiskonnas laialt levinud valearvamus, et seksuaalvägivald või sellele viitav tegevus on „pere siseasi“ ja seetõttu pole sellest rääkimine sobilik.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?