KANADAST UKRAINASSE RINDELE | Filosoof Aaron James Wendland: vabaduse mõiste, mida vaid akadeemikuna olin uurinud, sai eesliinil palju selgemaks

Kätri Kiilberg, 3. oktoober 2024

„Inimestel on tugev impulss normaalsuse poole. Me oleme harjunud elama kindlat moodi ning kui see on häiritud, tahame võimalikult kiiresti normi juurde naasta. Samas – tavapärane elu Kiievis ei olnud kunagi päris selline nagu tavaline elu Torontos. Isegi kui inimesed on Kiievis kohvikutes, käib pidevalt sõda ning kõiges on pinget. Kõik teavad kedagi, kes võitleb või kes on lahingus surnud,“ räägib oma Ukraina-kogemusest Kanada filosoof Aaron James Wendland.

Ta kolis Ukrainasse 2022. aasta suvel, vaid mõned kuud pärast täiemahulise sõja algust. Sel suvel külastas Wendland ka Eestit, kuna toimetas Tartu Ülikooli filosoofia ja semiootika instituudi ajakirja Studia Philosophica Estonica erinumbrit Vene-Ukraina sõja teemal. Uurisime temalt, miks ta kanadalasena Ukrainasse kolis, mida eesliinil olemine talle õpetas ning kuidas on see kogemus tema vaateid maailmale mõjutanud.

Miks sa Ukrainasse minna otsustasid?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?