RISKID E-VALIMISTEL | Dan Bogdanov: väärinfo ja umbusu vähendamiseks tuleb valimised teha igas etapis kontrollitavaks

Dan Bogdanov, Eesti Teaduste Akadeemia küberturvalisuse komisjoni esimees ja Cybernetica teadusdirektor, 3. oktoober 2024

Me ju uskume jätkuvalt, et igas Eesti peres peavad demokraatlikes valimistes saama osaleda nii pigem paberit usaldusväärsemaks pidavad vanemad kui ka e-hääletamist eelistavad noored. Seetõttu tuleb pöörata tähelepanu kuuele teemale, mis on selle saavutamiseks olulised.

Eestis saab valida valimisjaoskonnas, välisesinduses ja taotleda vajadusel võimalust hääletada posti teel või oma kodus. Lisaks on riik loonud võimaluse demokraatlikel valimistel häält anda arvutiga üle interneti riikliku digitaalse identiteedi toel. Viimane pole paljudes riikides õnnestunud, sest digitaalne identiteet pole teinud samasugust võidukäiku nagu meil Eestis.

Neist valimisviisidest on eestlaste seas saanud kõige populaarsemateks jaoskonnas ja üle interneti hääle andmine. 2023. aasta riigikogu valimistel andis napilt üle poole valijatest (50,9%) oma hääle arvuti abil ja ülejäänud paberil. Noorte seas oli e-hääletamine populaarsem kui pabersedeliga hääletamine..

Arvamuskampaaniad kui oht valimiste usaldusväärsusele

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?