KOLM ÜHES: kaste lisab roale maitset, muudab väljanägemise ahvatlevaks ja kui vaja, siis ka päästab prae + 4 retsepti
„Kastmetel on roa viimistlemisel tähtis roll – see annab ahvatleva väljanägemise, täiustab maitset ja tõstab esile roa parimad omadused. Ja kui vaja, siis isegi päästab pearoa,“ ütleb hinnatud retseptimeister Pille Enden. Sestap olen endale korduvalt lubanud, et enne surma õpin sousti tegema. Nähes Pille Endeni äsja ilmunud kastmeraamatut, tuli mulle tänini täitmata lubadus taas meelde.
„Kastmete maailm on tohutult lai, aga kui põhikastmete tegemine selge, pole selles edasi liikuda enam keeruline. Erinevate lisanditega saab põhikastmetest tuletada lugematul arvul uusi maitseid,“ lohutab mind Pille.
Prantsuse kulinaarias, millel kastmete maailm põhineb, on viis sooja põhikastet. Seega soovitab ta sissejuhatuseks endale selgeks teha, kuidas teha valget põhikastet ehk bešamellkastet, heledat põhikastet ehk veloutè'd, pruuni põhikastet ehk espagnole't, tomatikastet ja Hollandi kastet. „Nii valgesse kui ka heledasse põhikastmesse käivad või ja jahu, aga kui valge põhikastme kolmas komponent on piim, siis heledas põhikastmes asendab piima puljong,“ selgitab Pille kahe Prantsuse köögiklassiku erinevust.