Fakt teadust päevas: kas suhkrulaks on päriselt olemas?
Vastus: idee suhkrulaksust ehk järsust energiasööstust ja meeleolu paranemisest pärast suhkru tarbimist on väga laialt levinud, kuid teadusuuringute tulemused selles osas on vastuolulised. Sageli väidetakse, et suhkur põhjustab hüperaktiivsust. See on aga meditsiiniline diagnoos ning seni ei ole tõestatud, et hüperaktiivsuse tekkimisel on otsene seos suhkru tarbimisega.
Küll aga saab organism suhkrurikastest toitudest, eelkõige magusatest jookidest, kommidest jt maiustustest kiiresti glükoosi. Laste puhul, kes tarbivad selliseid tooteid lühikese aja jooksul suurtes kogustes, on mõned uuringud tõepoolest näidanud energiataseme, adrenaliini ja omakorda sellest tuleneva aktiivsuse tõusu. Samas näitavad teised uuringud, et n-ö suhkrulaks võib pigem olla platseeboefekt, st tajutavad mõjud tulenevad tõenäoliselt pigem (eelkõige lapsevanemate) ootustest ja kontekstist kui otsesest füsioloogilisest reaktsioonist suhkrule endale.
Ka võimalik hea tuju tekkimine suhkru söömisest on kaheldav. Peamiselt täiskasvanute puhul on hoopis täheldatud, et liigne lisatud suhkru saamine võib umbes 30–60 minutit pärast magusat pala või jooki põhjustada väsimust ning tähelepanuvõime langust.