Seljatame kevadise vitamiinipuuduse õige toiduga!

Pille Enden, 15. märts 2025

Kaamoseaeg on mööda saanud ja kevad hakkab võimust võtma. Tihtipeale oleme selleks ajaks väsinud ja jõuetud. Küllap võib apteegist ostetud vitamiine ja toidulisandeid peoga pugida, aga mõistlikum on oma menüü üle vaadata ja teadlikult valmistada toite, mis vitamiinipuuduse vastu aitavad.

Vitamiinipuudus tekib sellest, et sügisel kogutud vitamiinide ja mineraalainete varud on kevadeks ammendunud ja talvine toidulaud ega ilm ei paku neid väga palju, eriti käib see D- ja C-vitamiini kohta. Selle vastu võitlemisel on abiks nii mõnedki toiduained, mis aitavad meil end varustada oluliste vitamiinidega, neist energiat ammutada ning nii kevadväsimusele ja viirushaigustele vastu seista.

C-vitamiin on vast kõige tuntum immuunsust tugevdav ja tõhusa antioksüdandina toimiv vitamiin, millest meil talvisel ajal puudu jääb. C-vitamiini on enim just värsketes viljades ja just neist on talvel ja kevadel vajaka. Kuigi värsket kodumaist kraami peaaegu ei olegi, on siiski mõned toiduained, millest C-vitamiini saab. Näiteks kaalikas, mille C-vitamiini sisaldus säilib isegi kevadeni. Lisaks sisaldab see pea kõiki B-grupi vitamiine ning karotiine. Kaalikas varustab meid ka oluliste mineraalainetega. Kaalikat on kõige parem ikka toorena süüa, näiteks salatisse riivida koos porgandi, õuna või pirniga või lisada mahlakat ananassi. Kaalikast saab ka maitsvat püreed, vormirooga, ahjus küpsetatuna lisandi praele ja isegi friikaid.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?