Seitse kergejõustikuala, mille troonid saavad Pariisi OMil uued valitsejad

Kai-Melli Kapten, 2. august 2024

Kuigi enamik Tokyos olümpiavõitjaks kroonitud kergejõustiklasi on kohal ka Pariisis, jäi nii mõnegi varasema kuldmedalisti jaoks selleaastaste mängude uks ühel või teisel põhjusel suletuks. Heidamegi pilgu seitsmele kergejõustikualale, mis saavad valguse linnas nui neljaks uued valitsejad.

Spordialade kuningannaks peetav kergejõustik on Pariisi OMi suurim spordiala: olümpiavõitja tiitleid jagatakse välja 48 (järgneb ujumine 37ga). Lisaks on esimest korda olümpiamängude ajaloos naiste ja meeste kergejõustikualade arv võrdne – 23. Lisaks toimub kaks segateadet: 4 x 400 m jooks ja olümpial debüteeriv käimine maratonidistantsil, mis asendab varem kavas olnud meeste 50 km käimist.

Erinevalt kergejõustiku MMidest valitsevad olümpiavõitjad wild card'iga olümpiale võistlema ei pääse. Varasemast peab täidetud olema kas OM-norm (mille latt on teadupärast seatud alati väga kõrgele) või asetuda reitingutabelis piisavalt kõrgel positsioonil. Mõne riigi (nagu USA) puhul sportlasele ainuüksi sellest ei piisa – peab olema ka katsevõistlustel esimeste seas.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?